Mobbing-akademikere-1

Vitner til mobbing blir ignorert

Mobbing på arbeidsplassen er ikke skadelig bare for den som rammes. Også dem som bevitner det ligger tynt ant, skriver Hms Magasinet.

Publisert

Å være vitne til mobbesituasjoner kan også føre til søvnløse netter og stress viser den nye undersøkelsen. Ill.foto: Colourbox

Det er en dansk under­søkelse blant 3300 ansatte på 60 arbeids­plasser som viser at også vitnene er utsatt for negative handlinger.

Blir ignorert

Nesten fire av fem opplyser at de har opplevd negative handlinger. Den vanligste og verste er at vitnets hensikt blir ignorert, ifølge forsker Annie Høgh ved Køben­havns universitet.

Les også: Hver andre leder opplever mobbing

Økt stress og sykefravær

De som mobbes sover dårligere, føler seg dårligere og har flere stressymp­tomer enn dem som ikke mobbes. Men også vitnene opplever de samme problemene - om enn i noe mindre grad.

I undersøkelsen kommer det frem at blant de som ble mobbet hver måned, eller av og til, hadde 61 prosent høyere syke­fravær enn dem som ikke bli mobbet.

Les også: Slik unngår du mobbing på jobben

Går på jobb tross sykdom

Merkelig nok ga mobbingen også økte syke­nærver. De som ble mobbet hver uke eller daglig, hadde mer enn dobbelt så mange dager der de gikk på jobb selv om de var syke, i forhold til dem som ikke ble mobbet.

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som blir sendt ut en gang i uken.

"
Powered by Labrador CMS