Tor Saglie

Svakere vekst i ledigheten

Arbeidsledigheten vil øke mindre enn tidligere ventet, viser ny prognose fra NAV. I 2010 kan det bli rundt 90 000 ledige registrert hos NAV. Det er 30 000 færre enn tidligere antatt.

Publisert

Tor Saglie i NAV. Foto: Karine H. Henriksen

– Det ser ut til at den sterke ledighetsveksten vi hadde når vi sist utarbeidet prognoser nå er lagt bak oss og vi forventer derfor en mer moderat økning i ledigheten ut dette året og neste år, sier arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie.

Ledighet på 3,1 prosent

NAV venter at arbeidsledigheten vil ligge på 3,1 prosent til neste år. Dette tilsvarer i gjennomsnitt 80 000 arbeidsledige i 2010 og er 9 000 flere enn i år hvor det forventes et snitt på 71 000 arbeidsledige.

– De sterke finans- og pengepolitiske virkemidlene som har blitt iverksatt nasjonalt og internasjonalt ser ut til å ha bidratt til at aktiviteten nå er på vei oppover igjen. Den økonomiske veksten antas likevel å bli svak i prognoseperioden og dette fører til at ledigheten vil fortsette å øke noe, sier Saglie.

Permitterer for å holde kompetansen

En ny rapport fra NAV viser at en femtedel av veksten i arbeidsledige det siste året skyldes flere permitteringer.

– Bedriftene velger å permittere for å beholde kompetanse, sier arbeidsdirektør Tor Saglie til Dagens Næringsliv.

Saglie mener at bedriftene erfarte i forrige nedgangsperiode at det å sparke folk førte til at det ble vanskelig å få tak i folk med rett kompetanse når trenden snudde.

Rekordhøy sysselsetting tidligere år

Sysselsettingsveksten har de siste par årene vært rekordhøy og i 2008 økte sysselsettingen med 76 000. NAV venter at etterspørselen etter arbeidskraft vil gå svakt ned i prognoseperioden og at dette vil føre til en nedgang på 5000 sysselsatte årlig.

Powered by Labrador CMS