COLOURBOX856293_julebord.jpg

Sjefen har med spandérbuksen på julebordet

Finanskrisen til tross, 9 av 10 julebordsgjester er på julebord på firmaets regning. Og det er menn som i størst grad får fullt ut betalt julebord.

Publisert

Ill.foto: Colourbox.

Den årlige undersøkelse om sosiale goder i arbeidslivet avslører at 70 prosent får tilbud om julebord med jobben. Dette er en klar økning sammenlignet med tilsvarende undersøkelse fra 2008, da kun 65 prosent sa at jobben deres tilbød julebord. Undersøkelse er gjennomført av Infact for bemanningsselskapet Xtra personell.

Flere får tilbud i år

- Til tross for medieoppslag om mange bedrifter som kutter i julebordet viser vår undersøkelse at flere får tilbud om julebord i år enn i fjor, og at de aller fleste av julebordsdeltakerne ikke betaler fra egen lomme. Jeg tror det viser at fremtidsfrykten fra i fjor høst er betydelig mindre i år, sier administrerende direktør Kristian Fæste i Xtra personell.

90 prosent av julebordsdeltakerne i år sier får julebordet sponset av jobben. Mens 55 prosent opplyser at julebordet fullt og helt betales av jobben, sier 35 prosent at de får årets julebord delvis betalt.

Julebord med bismak

- Julebordstradisjonen i Norge er et tveegget sverd. På den ene siden er det en anledning til å feire sine ansatte og bygge fellesskapsfølelse og samhold i bedriften. På den andre siden kan det med “fri bar” lett utarte seg til et fyllekalas med dertilhørende personalkonflikter. At så mange sier de har fullt ut sponset julebord, tyder på at tradisjoner holdes i hevd selv i trangere økonomiske tider, sier Fæste.

Får mindre i det offentlige

Undersøkelsen viser også at det er menn som i størst grad får fullfinansierte julebord. Nesten 63 prosent av mennene mot drøyt 44 prosent av kvinnene sier de får hele julebordet spandert av bedriften sin.

Blant arbeidstakere i private sektor sier over 75 prosent at de får julebordet spandert fullt og helt, mens det gjelder bare snaut 24 prosent av de ansatte i det offentlige. Best ut kommer ansatte innen bank og finans der hele 80 prosent er på julebord hvor firmaet tar hele regningen.

- Kjønnsforskjellen kan nok forklares med at mange kvinner er ansatt i offentlig sektor, som ikke har like sterke tradisjoner for helsponsede julebord.

Ikke et "must" for ansatte

Undersøkelsen viser forøvrig at julebordet – til tross for at så mange får dette spandert – ikke er et viktig sosialt gode. Kun 7,9 prosent rangerer det som det viktigste gode – og det er langt etter goder som bedriftshelsetjeneste, støtte til fysisk trening og helseforsikring, men foran gratis kantine og firmahytte.

- I dette perspektivet kan man si at hvis man først skal kutte i noen goder så burde julebordet stå høyt på kuttlisten. At så mange virksomheter likevel arrangerer og helfinansierer julebord viser at julebordstradisjonen står sterkt i Norge, sier Fæste.

Den lansrepresentative undersøkelsen ble gjennomført av Infact den 29 oktober, og 1026 personer ble spurt over telefon.

Powered by Labrador CMS