colourbox_arbeidsmiljø

Mindre fall enn fryktet

Bemanningsbransjen falt 22 % i første halvår sammenlignet med samme periode i fjor. - Bedre enn fryktet, er kommentaren fra NHO Service. Tallene for 2. kvartal offentliggjøres i dag.

Publisert

Ill.foto: Colourbox

Utviklingen i bemanningsbransjen er i tråd med konjunkturutviklingen generelt i Norge. Bransjen er slik en god indikator for hvordan det går med norsk økonomi.

Mindre fall enn fryktet

-Første halvår ble vanskelig for bemanningsbransjen. Fallet i aktivitet var likevel mindre enn fryktet, sier fagsjef i NHO Service, Even Hagelien. En dårlig nyhet er at rekruttering til faste stillinger har falt betydelig.

Fallet i andre halvår på 22 prosent er ikke så dramatisk som det kan se ut.

- Aktiviteten er fortsatt høyere enn på tilsvarende tidspunkt i 2006, sier Hagelien.

Første kvartal i år var relativt svakt, men nå er det en positiv trend. Fra første til andre kvartal var det, justert for antall virkedager, en vekst på 14 %.

Venter en stabilisering

-Det kan tyde på at man i 3. kvartal vil se at bransjens aktivitetsnivå vil stabilisere seg, sier Hagelien.

Dette kan tyde på at krisen i arbeidsmarked ble mindre en fryktet. Her er det imidlertid usikkerhetsfaktorer. Hagelien viser til at arbeidsledigheten fremdeles stiger, om enn ikke like kraftig som før sommeren.

Det er fortsatt mangel på arbeidskraft på flere felt, men NHO Service ser at etterspørselen har forflyttet seg fra bygg og anlegg og industri til det offentlige, for eksempel helse, omsorg, oppvekst og utdanning.

Størst nedgang i bygg- og anlegg

Den største nedgangen for 2. kvartal er innen bygg og anlegg. Her er aktiviteten halvert i forhold til samme tidspunkt i fjor (-48%).

- Flere bemanningsbedrifter melder nå i 3. Kvartal om bedring på dette området, gjerne i forbindelse med at regjeringens kriseplan har generert større aktivitet på området, sier Hagelien.

Andre områder med kraftig nedgang er handel (-37%) og industri og produksjon (-35%).

Områder med betydelig bedre utvikling er hotell, resturant og kantine med en nedgang på 4 % siden i fjor, men likevel en bedring på 22 % siden 1. kvartal. Kundesenter og callsenter hadde en vekst i samme periode på 5%.

Størst innen kontor og administrasjon

I 2. kvartal utgjorde bemanningsbransjen 20.116 heltidsstillinger. Det største yrkesområdet var kontor og administrasjon med 16 % av dette.

Andre store områder er bygg og anlegg med 14 % og lager og logistikk med 13%. Det er også verdt og merke seg at bemanningsbransjen i 2. kvartal leverte 556 heltidsstillinger innen oppvekst og utdanning. Leveranser av personell til offentlig sektor vil utvilsomt bli viktigere i tiden som kommer, uttaler Hagelien.

Dramatisk nedgang i faste stillinger

I 2. kvartal 2009 ble kun 831 personer rekrutterte til faste stillinger gjennom bemanningsbransjen. Det er en nedgang på hele 73% siden 2. kvartal i fjor.

- Ser vi hele 1. halvår under ett var det en nedgang fra tilsvarende tidspunkt i fjor på 62 %. Dette er en dramatisk men ikke uventet utvikling. Her er det flere årsaker, sier Hagelien.

- Arbeidsmarkedet er utvilsomt vanskeligere. Ved siden av at færre stillinger blir utlyst er det også flere som vegrer seg for å skifte jobb. Dette fordi mange frykter at nyansatte er de første som må gå ved eventuelle innskrenkninger, sier Hagelien.

Powered by Labrador CMS