colourbox542324_pensjoniste.jpg

- Ikke mobb de eldre

Eldrebølgen er det beste som har skjedd frivillighets-Norge, mener Friluftslivets fellesorganisasjon.

Publisert

Ill.foto: Colourbox

– Den ensidig negative fremstillingen av eldrebølgen minner om mobbing. Eldre beskrives som passive, syke og hjelpetrengende. Det er feil. Dagens pensjonister er svært viktige for friluftslivet her i landet, sier generalsekretær Lasse Heimdal i Friluftslivets fellesorganisasjon (FRIFO).

FRIFO representerer 13 av de største friluftsorganisasjonene her i landet, blant andre Den Norske Turistforening, Norges Jeger- og Fiskerforbund og Norges Klatreforbund, med til sammen en halv million medlemmer.

En stor vitamininnsprøytning.

– Eldrebølgen innebærer at vi får flere godt voksne, ansvarlige mennesker med lang erfaring og god utdannelse. Svært mange av dem har god helse, er samfunnsinteresserte og har tid til overs.

– De deltar både administrativt i styre og stell og i aktivt arbeid med merking og rydding av stier og løyper. De legger forholdene til rette for andre, sier Lasse Heimdal

Stiller opp som ledere

Tendensen merkes godt i Den Norske Turistforening, der nær en femdel av de 230 000 medlemmene er over 60 år.

– Mange av våre eldre medlemmer er aktive mennesker som stiller opp for andre. De er mye brukt som ledere på leire og turer for barn og voksne, sier kommunikasjonssjef Merete Habberstad.

Eldre ildsjeler stiller dessuten opp på dugnader når turistforeningens hytter skal vedlikeholdes, og mange hjelper til med merking og kvisting av stier og turløyper.

– De som blir pensjonister nå har lang yrkeserfaring, er reisevante og har klare forventninger om å fortsette å lære nytt, sier Habberstad.

Bedrer økonomien

Lasse Heimdal i Friluftslivets fellesorganisasjon mener eldrebølgen også kan bidra til å lette økonomien i frivillighets-Norge.

– Deres innsats betyr økonomiske innsparinger,de yter med glede en ekstra innsats uten å vente betaling for det, sier Heimdal.

– Det er den beste forsikringen mot sviktende helse. Jo friskere pensjonistene holder seg, desto mer er det å spare, sier Lasse Heimdal.

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som blir sendt ut en gang i uken.

"
Powered by Labrador CMS