Arbeidsmiljø 2

Kjemper om talentene

Bedrifter forsøker fremdeles å fokusere på å rekruttere og beholde dyktige medarbeidere tross et økende antall arbeidsledige over hele verden. Dette i følge en global forskningsrapport blant toppledere, offentliggjort i dag av StepStone.

Publisert

Rapporten "Den kalde krigen om talentene", gjennomført og bearbeidet av Economist Intelligence Unit, gir et bilde av et jobbmarked som har forandret seg dramatisk i løpet av ett år, der bedrifter på den ene siden rekrutterer talenter for nøkkelposisjoner, men samtidig avskjediger ansatte.

Jakten er i gang

De jakten på topptalentene i gang, og frynsegoder reforhandles for å å holde talentfulle medarbeidere motiverte og med et godt prestasjonsnivå i en tøff tid.- I flere tidligere uttalelser påstås det at krigen om talentene er over som et resultat av den globale nedgangstiden. Imidlertid viser denne rapporten at krigen om talentene slett ikke er over, den er bare forandret. Nå har den kalde krigen om talentene begynt, sier Colin Tenwick, administrerende direktør i StepStone.

Nøkkeltall fra rapporten som beskriver de nye omgivelsene i arbeidsmarkedet inkluderer følgende aspekter: • 59 % av respondentene er enig eller helt enig i at nedgangen byr på muligheter til å strømlinjeforme forretningsvirksomheten gjennom oppsigelser • 36 % av de spurte sier at de neste tre år vil omstrukturering av talenter være en viktig strategi i bedriften for å rekruttere og beholde ansatte • 42 % av respondentene er enig eller helt enig i at de forventer at organisasjonen aktivt fokuserer på ansatte som er overflødig i samme bransje • 53 % svarer videre at de er enig eller helt enig i at det blir vanskeligere å rekruttere og samtidig beholde dyktige medarbeidere• 47 % av respondentene sier at de vil forbedre trening og utvikling i de neste 12 månedene for å beholde ansatte

Tiden da man blindt ansatte de dyktigste menneskene fra en liten base for å så følge veksten, er over. Vi ser et meget stor steg tilbake til klassisk ledelse av menneskelige ressurser der bedrifter lærer opp og belønner de beste talentene, gir slipp på de som ikke presterer og diskret ansetter lovende talenter for å erstatte disse.

HR får mulighet til å vise seg frem

70% av lederne sier i undersøkelsen at bedriftens strategi for ledelse av talenter har blitt viktigere med tanke på de økonomiske omgivelsene. Samtidig er det varierende meninger rundt eierskap av talentledelse i de ulike organisasjonene.

35% av respondentene mener talentledelse er HRs rolle, 24% sier at administrerende direktør er ansvarlig, 26% mener det er den enkelte avdelingsleders ansvar og 8% sier at dette er linjeleders ansvar.Ledere er enig i at talentledelse er essensielt for deres organisasjonen, men det foreligger ulike svar blant bedriftene når de blir spurt hvor ansvaret ligger.

Dette indikerer at det er stor usikkerhet rundt hvor eierskapet faktisk ligger, samtidig som at dette åpner unike muligheter for HR-ledere.

- HR bør ha ansvaret for å lede interne og eksterne talenter, identifisere hvilke medarbeidere som skal beholdes og hvilke man bør gi slipp på, hvilke ansatte man skal flytte og videre spisse ansettelsene av de beste talentene for å fylle nøkkelposisjoner som er vesentlig for en bedrifts suksess i nedgangstider, sier Tenwick.

HR-ledere må tre frem

HR-ledere må vise lederskap i en tid der det foreligger uklarheter rundt talentledelse og de må inkluderes rundt bordet til den øverste ledelse. Ved hjelp av HR kan bedriften trekke ut betydelige verdier fra talentstrategien ved å redusere kostnader og optimalisere arbeidsstyrken.

-De har lenge kjempet mot kritikk om at de ikke er "strategiske nok" og ikke tilfører bedriften noe. Men den nåværende økonomiske situasjonen gir HR en unik mulighet til å tre frem og demonstrere verdien de kan tilføre bedriften.

Rapporten viser at flere bedrifter møter en rekke utfordringer i ledelsen av arbeidsstokken. 63% av respondentene var ikke enig i at bedriften deres hadde en klar definisjon av hva talentledelse innebærer.

Videre sier 38% at de forventede kravene til talenter er svake og 32% sier at bedriften har en svak ledelse når det gjelder etterfølgerplanlegging.

Andre store utviklinger i forhold til HR-avdelinger de neste 3 årene inkluderer det å kunne tilby fleksibelt arbeid (58%), omstrukturering av talenter (36%), rekruttere og beholde aldrende ansatte (33%) og styrke linken mellom lønn og prestasjoner (49%).

Rapporten "Den kalde krigen om talentene" er tilgjengelig for nedlastning på

"
Powered by Labrador CMS