colourbox_bilnett2.jpg

Sjekk bilen før feriestart!

Seks av ti nordmenn reparerer aldri bilen sin selv viser en ny undersøkelse. Vi sjekker heller ikke tilstanden godt nok før vi drar på bilferie mener fagfolk.

Publisert

Ill. foto: Colourbox.com

Ferien står for døren og familien er startklar. Som regel sjekker vi feriekofferten både en og to ganger for å forsikre oss at alt er med.

Men hvordan står det til med bilen? Det kan være smart å ta en ekstra runde rundt for å sjekke at alt både ser, virker og høres bra ut. Det er nemlig bedre å være føre var, i hvert fall hvis du vil ha en vellykket bilferie.

– Undersøkelsen bekrefter at folk nå søker hjelp til det aller meste når noe er feil med bilen, sier Thorbjørn Wiborg i verkstedkjeden Bilxtra.

Ta en sjekk selv

– Moderne biler er veldig driftssikre, men det må ikke bli en sovepute. Før man legger ut på lang ferietur, er det en del ting man kan sjekke selv før avreise, sier Wiborg.

Riktig dekktrykk, godt fastskrudde hjulbolter, lys, vindusviskere og olje er blant de sjekkpunktene han mener bør kontrolleres.

– Dessuten har vi erfaring for at mange kjører med for dårlig bremsevæske. Hvis væsken har for lavt kokepunkt, kan bremsene svikte ved kraftig eller vedvarende bremsing. Det kan i verste fall være livsfarlig, sier Wiborg.

Stoler på veihjelp

Det er flere som må rekvirere veihjelp i feriemånedene enn ellers i året.

– Juli er toppmåneden for bergingsbransjen. Feil med motoren, startvansker og elektriske feil, utelåsning, flatt batteri og punktering er noen av årsakene som ligger på topp når vi må rykke ut, sier avdelingsleder Irene Røsholt ved Falcks vaktsentral.

Hun mener en god del av problemene som oppstår langs veien kunne vært unngått hvis bilen hadde vært godt sjekket på forhånd.

(NW)

Powered by Labrador CMS