Sykepleier
Sykepleier

Storavtale om helsevikarer

For ti år siden var det ulovlig å leie ut helsevikarer. Nå skal bemanningsselskapene skaffe sykepleiere og leger til alle norske sykehus.

Publisert

Ill.foto: Colourbox.com

Sykehusene i Norge bruker hvert år vikarer for rundt 800 millioner kroner. For første gang er det inngått en felles avtale mellom bemanningsselskapene og sykehusene i de regionale helseforetakene.

- Avtalen gir oss oversikt over bruken av helsevikarer og kostnadene ved vikarbruken. Det er en ryddig ordning både for sykehusene og for bemanningsselskapene, sier personal- og organisasjonsdirektør Hilde Christiansen i Helse Vest, som har ledet arbeidet med avtalen.

Les også: Gode råd ved omstruktutering

Førstevalget

Avtalen innebærer at bemanningsselskapene skal kontaktes i en prioritert rekkefølge når sykehusene trenger helsevikarer.

" Adecco, som er Norges ledende bemanningsselskap, skal de neste to årene være førstevalget for å skaffe vikarer for blant annet sykepleiere, spesialsykepleiere, fysioterapeuter, bioingeniører og hjelpepleiere. - Vi er stolt over å være sykehusenes førstevalg. Vikaravtalen betyr også at bemanningsbransjen er blitt akseptert som et viktig supplement til de fast ansatte i helsesektoren, sier konsernsjef Anders Øwre-Johnsen i Adecco.

Kvaliteten viktigst

Bemanningsselskapene har konkurrert på kvalitet og pris for å komme øverst på sykehusenes prioriteringsliste. Men kvaliteten på vikartjenesten har vært viktigere enn prisen. - Å levere helsevikarer er ikke som å levere utstyr og varer. Vikarene skal være kvalifisert til å delta i pasientbehandling, og vi forventer like høy faglig standard på vikarene som våre egne faste medarbeidere, sier Hilde Christiansen i Helse Vest.

Budsjettert med mindre vikarbruk

Bruken av helsevikarer har økt kraftig de siste årene, og for helseforetakene er det et viktig mål å redusere bruken av vikarer.- Alle de regionale helseforetakene har budsjettert med mindre bruk av vikarer i 2009. Avtalen med bemanningsselskapene skal være med å sikre en god utnyttelse av ressursene på sykehusene, sier Christiansen.

Les også:Vikarer faller mellom to stoler

Mangel på sykepleiere

- Det er generell mangel på sykepleiere og spesialsykepleiere som kan stille opp på kort varsel. Vi har rundt 1500 sykepleiere i vår vikarstall, men jobber kontinuerlig med å rekruttere sykepleiere i Norge, Sverige og Polen, sier direktør Bård Kristiansen i Adecco Helse.

" Han tror avtalen med helse-Norge vil vekke interesse hos mange helsearbeidere.- Nå kan vi tilby vikarjobber på alle sykehus og på en rekke sykehjem over hele landet. Det er attraktivt for vikarer, for mange av dem ønsker å prøve seg på flere arbeidsplasser og ulike steder i landet, sier han.

(NW)

Powered by Labrador CMS