google_ colourbox857362(2).JPG

Regler for googling av jobbsøkere

Bemanningsselskapet Adecco har innført kjøreregler for googling av jobbsøkere. Pinlige bilder på nettet skal ikke ødelegge muligheten for å få jobb.

Publisert

Konsernsjef Ander Øwre-Johnsen i Asecco.

- Vi opplever stadig oftere at bedrifter ber oss om at alle jobbsøkerne skal googles, sier konsernsjef Anders Øwre-Johnsen i Adecco.

Ingen retningslinjer

Til tross for at det er vanlig at arbeidsgivere går på nettet for å finne bakgrunnsopplysninger om jobbsøkere, finnes det ingen allmenne retningslinjer for hvordan slik informasjon skal vurderes og brukes.

- På nettet finnes det masse utagerende party-bilder, men slike bilder sier ikke nødvendigvis noe om hvordan man skjøtter jobben sin, sier Øwre-Johnsen.

Pinlige bilder skal ikke ødelegge

Nå har rekrutteringsselskapet innført regler for hvordan googlet informasjon skal brukes i vurderingen av jobbsøkere.

- De som søker jobb har krav på å bli vurdert etter sine kvalifikasjoner. Private bilder og andre irrelevante opplysninger skal ikke avgjøre hvem som får jobb, sier Øwre-Johnsen.

- Det skal være en veldig spesiell jobb dersom et partybilde fra en studentfest skal være relevant. At det kan være korttenkt å legge ut slike bilder, er en annen sak, sier Hanne Stenstrøm, ansvarlig for opplæring av konsulentene som intervjuer jobbsøkere i Adecco.

Dropper moralismen

Men jobbsøkere kan få spørsmål om det ligger noe på nettet som kan vekke reaksjoner.

- Det kan være en innfallsport til jobbintervjuet og kan gi oss mulighet til å få stille mer presise spørsmål til jobbsøkeren. Men da skal det ha betydning for jobben og ikke handle om moralisme.

Vær kritisk til nett

Hun mener man generelt skal være svært kritisk til opplysninger hentet fra nettet.

- Det finnes enormt mye informasjon på nettet, og man kan ikke vite om den er korrekt. Bilder av en jobbsøker kan godt være lagt ut av andre, uten jobbsøkerens godkjenning.

CV og attester viktigst

- Google er et verktøy vi kan bruke for å komme tettere på jobbsøkerne. Men det er den enkeltes utdannelse, erfaring og kvalifikasjoner som avgjør om man får jobben man søker på, sier Øwre-Johnsen.

Powered by Labrador CMS