Terje Nygaard - bredde

Tror toppen kan være nådd

Manpowers siste arbeidsmarkedsundersøkelse kan tyde på at toppen er nådd for sysselsettingsveksten i Norge. - Flere bedrifter setter seg nå på gjerdet og avventer utviklingen før de foretar nyansettelser, sier konsernsjef Terje Nygaard.

Publisert

Ifølge Manpowers globale arbeidsmarkedsundersøkelse (MEOS) for 2 kvartal 2008 øker andelen arbeidsgivere som ikke planlegger å øke antall ansatte.

I årets første kvartal forventet hver fjerde arbeidsgiver å ansette flere, mens det i andre kvartal bare er hver femte som forventer å gjøre det samme, ifølge en pressemelding fra Manpower.

Andelen som planlegger å redusere arbeidsstokken er stabilt på omlag 5 prosent. Justerer man for sesongsvinginger bekreftes bildet ytterligere. Arbeidsgivere er mer avventende enn på samme tidspunkt i fjor. Dette kan være et trendskifte.

Ingen nedgang i sysselsettingen

Konsernsjef Terje Nygaard i Manpower minner om at sysselsettingen i Norge er rekordhøy. De siste årene har vi rekruttert mye arbeidskraft fra utlandet.

- Det er ikke snakk om nedgang i sysselsettingen, men tallene fra undersøkelsen viser at flere bedrifter er i ferd med å bremse litt opp. Om tallene for tredje kvartal viser det samme kan vi konkludere med at den sterke veksten i sysselsettingen vil avta noe, sier Nygaard.

Forrige gang Manpower målte ansettelsesvilligheten hos norske arbeidsgivere, så det annerledes ut. I desember i fjor varslet Terje Nygaard at "2008 blir mulighetenes år på arbeidsmarkedet. Bakgrunnen var at rekordmange planla nyansettelser i første kvartal i år.

Norsk optimisme

Justert for sesongvariasjoner er norske arbeidsgivere fortsatt mer optimistiske enn våre europeiske naboland når det gjelder planlagte nyansettelser.

I Sverige er det stabil utvikling fra første til andre kvartal, men lavere enn tallene enn for hele 2007. Det samme bildet gjelder for de fleste av landene rundt oss, men det kan se ut som våre naboland har fått den nedgangen vi nå ser i Norge, på slutten av fjoråret.

Bedrifter setter seg på gjerdet

- Hovedbildet fra undersøkelsen er at utviklingen i Norge henger sammen med det vi ser ellers i Europa, sier konsernsjef Nygaard.

- Flere bedrifter setter seg nå på gjerdet og avventer utviklingen før de foretar nyansettelser. Det er all grunn til å hevde at sysselsettingen i Norge vil fortsette å øke fremover, men i et noe lavere tempo enn vi har sett de siste årene, understreker han.

Utflating i de fleste bransjer

Justert for sesongsvinginger øker andelen som forventer å foreta nyansettelser i kun tre av ni bransjer fra første til andre kvartal.

Veksten kommer innen energiproduksjon, transport og kommunikasjon, sammen med landbruk og fiske hvor flere bedrifter varsler nyansettelser enn i første kvartal.

I de øvrige sektorene forventer flere bedrifter enn i første kvartal at de ikke vil foreta nyansettelser.

Forventninger til nyansettelser

Manpowers internasjonale arbeidsmarkedsbarometer har blitt gjennomført i USA og Storbritannia i mer enn 40 år.

Undersøkelsen gjennomføres hvert kvartal blant et representativt utvalg av 760 norske arbeidsgivere, og internasjonalt blant nesten 55.000 arbeidsgivere i 32 land.

Bedriftene spørres om hvilke forventninger de har til nyansettelser i kommende kvartal i forhold til inneværende kvartal.

"
Powered by Labrador CMS