kaptein til rors (bredde)

Stø kurs gjennom omstillinger

Det er mulig å gjennomføre omstillinger uten at medarbeiderne blir negativt påvirket av dem. En ny veileder som tar utgangspunkt i slike prosessers suksessfaktorer skal vise hvordan.

Publisert

Den nye veilederen er et resultat av FoU-prosjektet Sunne omstillinger, som har vært et samarbeid mellom Arbeidstilsynet og Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU).

Prosjektet har kartlagt sammenhengen mellom omstilling, arbeidsmiljø og helse i 90 virksomheter over hele landet, og det er utført kvalitative studier av omstillingene i utvalgte virksomheter. Resultatet har ført til en modell for sunne omstillingsprosesser, som veilederen bygger på.

Fem hovedfunn

I undersøkelsen pekte fem faktorer seg ut til å være spesielt viktige for å sikre stø kurs gjennom omstillingsprosessen:

1. Lokale normer

2. Arbeidsstokkens mangfold og variasjon

3. Leders tilgjengelighet

4. Tidlig rolleavklaring

5. Konstruktiv konflikthåndtering

I veilederen omtales betydningen av disse faktorene, og i tillegg presenteres en ny vurderingsmodell som kan brukes som et supplement til risikovurdering. Modellen kalles sunnhetsvurderingsmodellen, og bygger på de fem nevnte faktorene.

Last ned eller bestill veileder her.

Kurs på trappene

For tiden planlegges et etter- og videreutdanningskurs i omstillingsprosesser ved NTNU, som skal ha oppstart våren 2009.

Kurset er rettet mot virksomheter, bedriftshelsetjeneste og andre som er opptatt av omstilling i et arbeidsmiljøperspektiv. For påmelding og mer informasjon, se NTNUs nettsider.

(Arbeidstilsynet.no)

"
Powered by Labrador CMS