Psykisk syk 2

Vil gi flere yrkesskadeerstatning

Flere sykdomsgrupper bør kunne godkjennes som yrkessykdom, foreslår et offentlig utvalg. NHO mener dette vil føre til sykeliggjøring og frafall fra arbeidslivet.

Publisert

Det medisinske ekspertutvalget foreslår å utvide yrkessykdomslista med tre nye sykdomsgrupper: enkelte muskel- og skjelettsykdommer, posttraumatisk stresslidelse og fosterskader.

Enklere med endringer

Det foreslås videre et "sikkerhetsnett" som innebærer at sykdommer som ikke står på lista på visse vilkår kan godkjennes som yrkessykdom, og at det bør gjøres mulig å foreta løpende revisjoner av yrkessykdomslista.

Psykiske lidelser

Regjeringen satte i november 2007 ned et medisinsk ekspertutvalg for å utrede og foreslå eventuelle endringer i hvilke sykdommer som kan likestilles med

"

yrkesskade. Utvalget har blant annet sett på lidelser som over tid har utviklet seg i muskel- og skjelettsystemet, og lidelser som har utviklet seg som følge av psykiske påkjenninger eller belastninger over tid.

- Utvalget har vurdert hvilke sykdommer som bør kunne godkjennes som yrkessykdom. Forslaget er et godt faglig bidrag til regjeringens videre arbeid på yrkesskadeområdet, sier arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen i en pressemelding.

- Vil gi sykeliggjøring og frafall

NHO er bekymret for at et nytt regelverk kan bidra til sykeliggjøring og frafall fra arbeidslivet.

Ifølge direktør for arbeidslivspolitikk i NHO, Sigrun Vågeng, passer ikke de foreslåtte sykdomsgruppene inn i den norske yrkesskadelovgivingen, som er basert på omvendt bevisbyrde. - Når arbeidsgiver/forsikring må motbevise at sykdommen er yrkesrelatert dersom et krav skal bestrides, blir forslaget vanskelig å gjennomføre, tror hun.

- Det er positivt at kriteriene for yrkessykdommer blir gjennomgått, men det er en betydelig utfordring at sykdoms­risiko blir knyttet til spesifikt beskrevne yrker og uspesifiserte eksponeringer. Dette vil for det første kunne skape unødig frykt for enkelte yrker, og ikke minst kunne skape urealistiske forventinger om ytelser, sier Vågeng.

- Ikke bare yrkesrelatert

Hun forteller videre at NHO heller vil rette oppmerksomhet mot funksjonsevne fremfor sykelighet, og at prinsippet om omvendt bevisbyrde kan være vanskelig å gjennomføre mht både psykiske lidelser og muskel- og skjelettlidelser.

- Dette er lidelser som er knyttet til hele 24-timersmennesket, lidelser som en arbeidsgiver vanskelig kan ha oversikt over. Det vil derfor være vanskelig for arbeidsgiver å motbevise slike krav. NHO mener derfor helt kategorisk at slike lidelser må behandles i en egen liste etter vanlig bevisbyrde­regel, sier NHO-direktør Sigrun Vågeng.

Les mer om NHOs uttalelser omorslaget her

Det medisinske ekspertutvalgets forslag vil bli sendt på høring høsten 2008, sammen med forslag om ny organisering på yrkesskadeområdet.

Du kan lese mer om forslaget her

"
Powered by Labrador CMS