klima_colourbox

Dårlig rustet til klimahensyn

Samtidig som å styre skuta, skal sjefen også jobbe for en bærekraftig virksomhet. Dette kan være en stor utfordring, siden de færreste sjefer har utdannelse innen miljø og klima.

Publisert

Ikke bare skal bedriften selv være miljøvennlig, men også samarbeidspartnere og leverandører må ta klimahensyn.

Fra lokalt til globalt

Dette kan by på utfordringer for enhver sjef, ifølge Anna Lise Mortensen Grandjean. Hun arbeider med utvikling av bærekraftige løsninger i selskapet Novozymes, og forteller at det har oppstått en ny trend innen klimaledelse.

- Tidligere var lederne bare ansvarlig for virksomhetens eget forbruk av kjemikalier og hvor mye røyk som kom opp av pipa. Det foregikk lokalt. Men i dag er diskusjonen omkring klima og miljø blitt global, og dette påvirker arbeidsplassen, sier hun til erhvervsbladet.dk.

Hele kjeden

Grandjean forklarer at bedriftsledere nå også skal forholde seg til hvor mye virksomheten belaster underleverandører og kunder. Det forventes i tillegg at lederen tar stilling til produktene de mottar fra underleverandører.

- Sjefen skal ta stilling til om varene blir produsert på en miljøvennlig måte, og dette er med på å gjøre lederjobben mer komplisert.

Må utdannes

Samtidig skal gjerne hele prosessen i produktets livsforløp følges, fra råvare til forbruker.

- Kort sagt har lederen i dag et medansvar i hele leverandørkjeden. Det fører til at mange rett og slett gir opp.

Hun tror de fleste synes det er komplisert å sette seg inn i hvor mye ens egen virksomhet forurenser totalt sett.

- Min erfaring er at mange ledere generelt mangler kunnskap om miljø og klima, sier hun.

Hun mener at klimaledelse handler om å utdanne sjefene innen klimaområdet, men innrømmer samtidig at hun er usikker på hvordan en slik utdannelse på best mulig måte skal foregå.

(Kilde: erhvervsbladet.dk.)

Powered by Labrador CMS