norsk rødvin

Tar tak i alkoholkulturen

Mer vanlig å drikke alkohol i organisasjoner som tradisjonelt har vært restriktive.

Publisert

– Dette er ringvirkninger av et endret drikkemønster ellers i samfunnet, mener forsker Sverre Nesvåg.

Les også: Fyllekjørere drikker på jobben

- Tradisjonelt sett er frivillige organisasjoner veldig alkoholrestriktive, men resultatene viser at den generelle alminneliggjøringen av alkoholbruk også har nådd organisasjonene, sier forsker Sverre Nesvåg ved IRIS, tidligere Rogalandsforskning.

Rapporten er et initiativ fra AlkoKutt som ønsket å kartlegge ansatte, tillitsvalgte og medlemmers alkoholvaner i tre av sine medlemsorganisasjoner; Den norske kirke, Noregs Ungdomslag og Norges KFUK-KFUM-speidere.

" En vekkerProsjektleder under kartleggingen, Sverre Nesvåg, forteller at resultatene er en vekker for de tre utvalgte frivillige organisasjonene.

- Noen har nok vært litt naive når det gjelder sin egen alkoholkultur. Det at det i det hele tatt var en drikkekultur blant tillitsvalgte og ansatte kom som en overraskelse. Dette er den samme overraskelsen jeg opplever at ansatte i næringslivet eller privatpersoner får når de blir bevisst sitt eget alkoholforbruk, understreker Nesvåg.

Han har vært med å utvikle metode for policyprogram for alkoholbruk i næringslivet.

Speider'n fortsatt beredtFor noen er resultatene derimot svært gode. Rapporten viser blant annet at lederne i Norges KFUK-KFUM-speidere har en meget klar holdning til at alkohol aldri skal brukes i speidersammenheng.

- Det er svært positivt at disse tre organisasjonene ønsket kunnskap om sin egen alkoholkultur, og at det er organisasjoner som fremdeles har høy bevissthet og svært god praksis, sier daglig leder i AlkoKutt, Trine Stensen Lunde.

Sprikende resultaterDet er generelt sett sprikende resultater i de ulike organisasjonene. Et eksempel er på spørsmål om organisasjonen har spesielle retningslinjer for bruk av alkohol. Her svarte 60 prosent av respondentene i Noregs Ungdomslag og Norges KFUK-KFUM-speidere at de har en formell politikk som de fleste er kjent med.

I Den norske kirke derimot var det kun 15 prosent som var klar over at organisasjonen har en formell alkoholpolitikk, 22,6 prosent svarte at det eksisterer uformelle retningslinjer som de fleste er kjent med, 24 prosent mente at det verken finnes en formell eller uformell alkoholpolitikk og 31 prosent visste rett og slett ikke.

Alkoholfrie arenaer for oppvekst- Det er viktig at barn og ungdom har arenaer hvor alkohol ikke blir en selvfølgelig del. I dag vokser barn opp med alkohol på alle kanter og vi drikker mer enn tidligere. Dette lærer de av og det er ikke nødvendigvis gode drikkevaner, men ofte et høyt konsum de tar etter. Også voksne trenger arenaer for å være sammen uten et glass vin eller øl. Hvis organisasjoner skal anerkjennes som viktige samfunnsaktører fremover må de ta på alvor at alkohol har blitt en del av samværskulturen i organisasjonen og styre den i en form som er tjenelig, sier Trine Stensen Lunde, daglig leder i AlkoKutt.

Powered by Labrador CMS