Samhandling

Mangfold fremmer skaperkraften

Bedrifter som er bredt sammensatt når det gjelder medarbeidernes alder, etnisitet og kjønn, er mer innovative enn andre og mer homogene bedrifter. Det er konklusjonen i en omfattende studie fra Danmark.

Publisert

Forskere ved Aalborg Universitet har analysert mangfoldsnivået i dansk nærlingsliv, basert på statistikk fra 1700 ulike virksomheter med over 20 ansatte. Utvalget er representativt for dansk næringsliv.

Les også: Surpompene fremmer kreativitet

En av de mest interessante konklusjonene er at bedrifter med en mangfoldig stab er opptil dobbelt så nyskapende som andre. Dette skriver Berlingske Tidendes Business.dk.

" Mangfold skaper innovasjonMed mangfold menes at begge kjønn er noenlunde likt representert, at bedriften har medarbeidere fra ulike etniske grupper, at flere aldersgrupper er representert og at medarbeiderne har forskjellig utdannelsesbakgrunn.

Å arbeiden for et større mangfold blant medarbeiderne er en viktig måte å understøtte innovasjonen på, slår Aalborg-forskerne fast.

Og det dreier seg ikke bare om det som skjer i utviklingsavdelinger, men om mangfold på alle nivåer og områder - både internt og utad i møtet med kunder og forbindelser.

Les også: Tør ikke komme med gode ideer

Les også: Trivsel øker lønnsomheten

" Lang vei å gåUndersøkelsen avdekker at dansk næringsliv fortsatt har langt igjen før det kan sies å være gjennomgående mangfoldig. I den typiske, danske bedrift er nesten alle medarbiedere menn, med dansk nasjonalitet og med et lavt eller middels utdanningsnivå.

I gjennomsnitt har bare tre prosent av medarbeiderne en annen nasjonalitet enn dansk. Blant de høyest utdannede er det nesten ingen.

Få kvinnerOg kanskje mer overraskende: Bare hver fjerde medarbeider er kvinne i den gjennomsnittlige, danske bedrift.

Bare når det gjelder alderssammensetning, ser det ut til at medarbeiderne i dansk næringsliv har en mangfoldig sammensetning

Powered by Labrador CMS