Tor Saglie

Legger press på arbeidsgiverne

Arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie legger press på arbeidsgiverne for å bidra enda mer i kampen mot det økende sykefraværet.

Publisert

Den siste sykefraværsstatisikken fra Statistisk sentralbyrå viser at økningen fortsetter. Ved utgangen av fjerde kvartal i fjor lå det totale sykefraværet på 6,8 prosent, mot 6,7 prosent året før.

Økningen er kommet i det egenmeldte sykefraværet, som er gått opp fra 0,9 prosent til 1,0 prosent. Det legemeldte fraværet, på 5,8 prosent, er uforandret fra utgangen av fjerde kvartal 2005.

Forsterket arbeidsgiveransvar- Vi er avhengig av at arbeidsgiverne øker fokus på sykefraværsarbeidet, sier NAV-direktør Tor Saglie.

Han minner om at de nye endringene i arbeidsmiljøloven og folketrygdloven forsterker arbeidsgivernes ansvar.

- Nå stilles det økte krav til mer aktivitetsorienterte tiltak tidligere i sykmeldingsperioden, sier han.

Forebygge langtidsfraværEndringene i lovverket handler i første rekke om at arbeidsgiveren i enda større grad enn før skal legge til rette for sykmeldte og følge dem opp.

- Arbeidsgiver har hovedansvaret for tilrettelegging og oppfølging av sykmeldte på arbeidsplassen. For å forebygge langvarig sykefravær, er det viktig å starte tidlig for å finne løsninger som hindrer dette, sier Saglie.

Økning blant unge kvinnerDet vekker bekymring at det særlig er blant unge kvinner at sykefraværet ser ut til å øke. For kvinner i aldersgruppen 20-24 år steg det legemeldte fraværet med 7,5 prosent, mens det var en økning på 5,7 prosent for menn i den samme aldersgruppen.

- Det er i dag stor etterspørsel etter arbeidskraft. Det er da særlig urovekkende at det legemeldte fraværet øker hos de yngre. Uroen forsterkes av at det også har vært en økning av unge som mottar en uføreytelse, sier Tor Saglie.

Helse- og sosial på toppFortsatt er det innen helse- og sosialtjenester avt vi finner det høyeste sykefraværet med 8,2 prosent. Kvinnene i denne sektoren har et fravær på 8,8 prosent.

Også her viser Saglie særlig til arbeidsgiverens ansvar.

- Her er det viktig at arbeidsgiver øker innsatsen når det gjelder forebygging og oppfølging av de ansatte, sier arbeids- og velferdsdirektøren.

Powered by Labrador CMS