Frykter norsk kompetanse-bakevje

Tungrodd regelverk rundt arbeidsinnvandring gjør at Norge er i ferd med å tape kampen om kompetansen, advarer HSH-direktør Vibeke H. Madsen.

Publisert Sist oppdatert

- Norge er i ferd med å komme helt i bakleksa i kampen om kompetansen, sier administrerende direktør Vibeke H. Madsen i Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon.

Advarselen er knyttet til at det i gjennomsnitt tar fire til fem måneder å få en sak om spesialist-innvandring behandlet i Utlendingsdirektoratet. En eventuell klagebehandling av en spesialistsak i Utlendingsnemnda tar i gjennomsnitt sju måneder.

- Det sier seg selv at mange arbeidsgivere ikke kan vente så lenge, sier Madsen.

Glad for regelendringerDerfor er hun glad for at arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen varlser endringer i regelverket, slik at det skal bli enklere og raskere å skaffe de nødvendige tillatelsene for utenlandske arbeidstakere.

- Vi er glad for at Hanssen ser behovet for å handle, men han må handle raskt, fastslår Vibeke H. Madsen.

" Arbeidsgiverne vet bestHSH mener at kravene for å få arbeidstillatelse som faglært og spesialst i større grad bør bestemmes av arbeidsgiverne. Det er tross alt de som vet best hvilken kompetanse de trenger å hente inn fra utlandet, og hvor de lettest kan få tak i den.

Norge har en spesialistkvote på 5000 arbeidsinnvandrere årlig. Den har aldri vært i nærheten av å bli fylt, men i fjor økte antallet spesialister med 500 fra året før til 2000.