fotball

Dugnadsånden lever

Nordmenn er fortsatt verdensmestre i dugnad, og den ubetalte innsatsen i frivillig sektor er ikke mindre nå enn for ti år siden. Faktisk er det enda flere som deltar nå enn før. Det kommer fram i en ny rapport fra Institutt for samfunnsforskning.

Publisert

Forsker ved Institutt for samfunnsforsking, Karl Henrik Sivesind, presenterer oppløftende tall om frivillighetens utvikling og posisjon i Norge. I en ny rapport sammenlikner han nøkkeltall for frivillig sektor fra 1997 til 2004.

- Frivillig sektor i Norge fremstår i hovedtrekk som vital og fremgangsrik, men endrer seg i struktur og innhold, forklarer Sivesind.

" Flere deltar i dugnadenAntallet timer frivillig arbeid for frivillige organisasjoner er omtrent på samme nivå eller litt lavere enn i 1997. Men i forhold til befolkningens størrelse er dette likevel høye tall.

Men selv om timetallet ikke øker, er det stadig flere av oss som er med og tar i et tak i organisasjonslivet. Andelen av befolkningen som har deltatt i frivillig arbeid i løpet av siste år, har økt fra 52 prosent i 1997 til 58 prosent i 2004. Dette gjelder i alle aldersgrupper og både for kvinner og menn.

Ungdom jobber mindreSamtidig viser Sivesinds undersøkelse at de unge deltar med noe færre timer frivillig arbeid enn tidligere. Antallet organisasjonsmedlemmer er dessuten synkende. Menn deltar med flere timer frivillig arbeid enn kvinner, og forskjellen er økende.

Fortsatt er frivillig sektor i Norge i stand til å skaffe det meste av inntektene sine selv, og er mindre avhengig av oveføringer fra det offentlige enn det som er vanlig ellers i Europa.

Her finner du ISF-rapporten Frivillig sektor i Norge 1997–2004

"
Powered by Labrador CMS