Gamle hender

Bruker sykedager på egne foreldre

Gjennomsnittlig en dag i året er hver arbeidstaker i alderen 45 til 60 år borte fra jobben for å bistå sine egne, gamle foreldre. Men bare hver tredje tør å si fra til sjefen om den egentlige grunnen til fraværet.

Publisert

Dokumentasjonen på den "omvendte tidsklemma" kommer fram i et prosjekt som forskningsstiftelsen Fafo arbeider med.

Prosjektet tar for seg hvilken betydning offentlig eldreomsorg har for yrkesaktiviteten til seniorer, skriver avisa Vårt Land.

" Bruker sykedagerNår seniorene er borte fra jobben for å ta hånd om foreldrene sine, er det ikke uvanlig at de sier at de selv er syke og tar ut en sykedag - selv om de i virkeligheten skal følge mor eller far til legen, for eksempel.

Bare tre av ti tør si til sjefen sin at de sitter i en tidsklemme mellom sin egen jobb og ansvaret for gamle, syke foreldre.

Nesten seks av ti synes det er vanskelig å kombinere det å stelle for foreldrene med å jobbe, viser tall fra Fafo-prosjektet.

Komme sent, gå tidlig- Det dreier seg om alt fra å handle, kjøre, vaske og reparere, til ren pleie for en liten gruppe arbeidstakeres del, sier forskningsleder Heidi Gautun i Fafo til Vårt Land.

- Mange må komme sent eller gå tidlig, bruke lunsjpausen eller gå glipp av sosiale arrangementer som er viktige for karrieren, fortsetter hun.

Arbeidstakere som sitter i den omvendte tidsklemma, sliter med lavere produktivitet, konsentrasjonsvansker, flere fraværsdager fra jobben og stopp eller forsinkelser i karriereløpet.

Ikke sosialt akseptertGautun peker på at det er mer sosialt akseptert å være borte fra jobben for å ta seg av syke barn enn at fraværet skyldes syke foreldre.

- Stell for pleietrengende foreldre er ikke noe vi snakker om rundt lunsjbordet, fastslår hun.

Verst med hjemmeboendeDe som har foreldre på sykehjem eller under tilsyn av hjemmetjenester, opplever situasjonen som mindre vanskelig enn de som har hjemmeboende foreldre uten annen form for hjelp enn familie som stiller opp.

Powered by Labrador CMS