penger - bredde

Menn tjener fortsatt mest

Ny lønnsstatistikk fra SSB viser at kvinner fortsatt tjener betydelig mindre enn menn. Den gjennomsnittlige månedslønnen er 27 700 kroner for kvinner og 32 700 for menn.

Publisert

Statistisk Sentralbyrå (SSB) la i dag frem lønnsstatistikk for alle ansatte for 3. kvartal 2006. Tallene viser at det fortsatt er betydelige lønnsforskjeller mellom kvinner og menn. Kvinner tjener i gjennomsnitt 84,7 prosent av hva menn gjør. Disse tallene er omtrent uendret fra året før.

- Det er nedslående å se at ingenting skjer med lønnsgapet mellom kvinner og menn. Nå har menns timelønn vært omtrent 15 prosent høyere enn kvinners timelønn helt siden midten av 1980-tallet. Det er en gjenstridig virkelighet der ute, sier leder av Likelønnskommisjonen Anne Enger. - Vi vet at kvinner i dag tar like mye høyere utdanning som menn, og de får bedre karakterer. Jeg stusser over at dette ikke synes å ha noen effekt på kvinners lønnsnivå, sier hun.

Lønnsforskjellen kan i følge SSB blant annet forklares ut fra hvor kvinner og menn jobber. Det gjelder både med hensyn til yrke, utdanning og næring. Det er flere menn som har jobber som krever høyere utdanning og lederstillinger.

Det er også forskjeller i lønnsnivået mellom heltids og deltidsansatte. Fra 2005 til 2006 økte månedslønnen for heltidsansatte med 4,8 prosent til 31 600 kroner. Månedslønnen for deltidsansatte økte med 4,4 prosent til 25 800 kroner. Da er deltidsstillingene omregnet til heltidsekvivalenter. Det er en større andel kvinner enn menn som jobber deltid.

Lønnsstatistikken viser også at i oktober 2006 hadde personer med grunnskole som eneste fullførte utdanning en gjennomsnittlig månedslønn på 24 8000 kroner. De med fullført videregående skole fikk 4 000 mer. Ansatte med mer enn fire års utdanning hadde en månedslønn på 43 200 kroner og ligger dermed 18 300 kroner over den laveste utdanningsgruppen.

Powered by Labrador CMS