Kontorlandskap

Uetiske landskap

Advokater og journalister bør ikke plasseres i åpne landskap, av hensyn til sensitive klientopplysninger og til kildevernet. Det mener Advokatforeningens etikkutvalg.

Publisert

Advokater og journalister er begge yrkesgrupper som har til felles at de håndterer opplysninger som har krav på et særlig vern, både juridisk og etisk.

Advokater har tausthetsplikt og krav på seg om å behandle klientopplysninger under fortrolighet.

Advokatforeningens etikkutvalg mener at denne fortroligheten svekkes av åpne kontorløsninger. Risikoen øker for at uvedkommende får tilgang til opplysninger de ikke skal ha, skriver fagbladet Journalistens nettutgave.

Selv om lovverket ikke er like strengt i forhold til klientopplysninger, gjelder mye av det samme også for journalister, mener Advokatforeningen.

- Journalister er avhengige av kilder, og noen av disse kildene kan komme med taushets- eller diskresjonsbelagte opplysninger. Da kan det lett bli et etisk problem med journalister som sitter i åpne landskap, hvor lange ører kan høre konfidensielle opplysinger, uttaler Helge Tveit, leder for etikkutvalget, til Journalisten.no.

Bladet har spurt flere journalister om hvordan det oppleves å ivareta kildevernet i åpne landskap. Noen er enige med Tveit, mens andre ikke ser at dette er et virkelig problem.

"
Powered by Labrador CMS