baby

Pappaer må ta mer permisjon

Pappapermisjonen er ulikt fordelt i de ulike nordiske landene, fra to uker i Finland til tre måneder på Island. Felles er at nordiske fedre oppfordres til å ta mer permisjon.

Publisert

Konferansen 'Prisen på å få barn' samlet likestillingsforskere, politikere og fagfolk fra hele Norden, og ga en innføring i de nordiske landenes ulike ordninger for fødselspermisjon.

Konferansen ble arrangert av Nordisk Ministerråd og det finske Sosial- og helsedepartementet.

Det klare budskapet var at pappaer må ta mer pappapermisjon, både for å styrke kvinners situasjon på arbeidsmarkedet og menns stilling i familien, skriver Norden i Veckan, som er nyhetsbrevet til Nordisk Ministerråd og Nordisk Råd.

Store ulikheter

Men hvordan er pappapermisjonen fordelt i ulike nordiske land? Det er større ulikheter enn vi skulle tro.

Finske fedre har kun to ukers permisjon. I 2009 utvides farens andel til fire uker. Det er fortsatt lite i nordisk sammenheng.

På Island er fødselspermisjonen tredelt, og en del på tre måneder er reservert pappaen. Dette har ført til en kraftig økning i antallet islandske fedre som tar pappapermisjon.

Sverige har en fedrekvote på to måneder. Sverige jobber dessuten med å innføre en likestillingsbonus i 2008. Den vil gi foreldrene et skattefradrag på 3.000 kroner for å dele permisjonen mer likt.

Ingen dansk pappakvote

Den danske ordningen har ingen pappakvote, men regelverket er fleksibelt slik at foreldrene kan dele permisjonen mellom seg.

I Norge er fedrekvoten på seks uker. Andelen fedre som tar permisjon er økende, men det går ikke fort. Det viser seg at i familier der mor og far er mer likestilt, tar fedrene mer permisjon.

"
Powered by Labrador CMS