Piller cb957034

Råd om rus som sikkerhetsproblem

Vei­le­dning "Rus­fritt arbeids­miljø" fra Næringslivets Sikkerhetsråd gir anbefalinger fra en annen vinkel for den som vil ut­ar­bei­de og inn­fø­re en rus­mid­del­po­li­tikk. Den legger nemlig vekt på illegale rus­midler og sikker­hets­aspektet.

Publisert

De fles­te rus­middel­vei­ledninger om­ta­ler det vi på godt norsk kal­ler safety. Her er det trygg­het for ar­beids­ta­ke­ren som står sen­tralt. Som re­gel snak­kes det da om gulv­arbei­de­re, gjer­ne folk som har litt risiko­utsatte yrker, som gaffel­truck­førere og skogs­ar­bei­de­re.

Security-as­pek­tet hav­ner imidlertid litt i skyg­gen, skriver fagbladet Aktuell Sikkerhet i sin nettutgave.

Lederrus gir bak­rus

Rus­mid­ler er nem­lig ikke bare et pro­blem når far­li­ge ma­ski­ner skal hånd­te­res. Rus­mid­ler kan ut­gjø­re en be­ty­de­lig sik­ker­hets­ri­si­ko hvis den som mis­bru­ker rus­mid­de­let, har full­mak­ter, kan ta be­slut­nin­ger el­ler har til­gang til sen­si­tiv in­for­ma­sjon.

Les også:Jobben skaper alkoholproblemer

Tenk deg en mel­lom­le­der med full til­gang til kun­de­lis­ter, som sam­ti­dig har øko­no­mis­ke pro­ble­mer for­di han el­ler hun er av­hen­gig av nar­ko­ti­ka.

Fokus på illegale rusmidler

Rus­fritt ar­beids­mil­jø om­ta­ler ikke bare le­ga­le rus­mid­ler, alt­så al­ko­hol, men også de il­le­ga­le. Kan­skje er det nett­opp de il­le­ga­le som ut­gjør den stør­ste ri­si­ko­en for ar­beids­gi­ver, si­den nar­ko­ti­ka­bruk kan være van­ske­li­ge­re å av­slø­re enn al­ko­hol.

Rus­fritt ar­beids­mil­jø er en ny pub­li­ka­sjon fra Næringslivets Sikkerhetsråd og ble ut­gitt i høst.

Les også: Rekruttering på sikkerheten løs

Ifølge Arne Røed Simonsen ved NSR er vei­led­nin­gen om­for­ent mel­lom LO og NHO, og pro­mo­te­res der­for også av dis­se. Den er på kort tid blitt me­get po­pu­lær.

– I øye­blik­ket er den­ne vi sel­ger al­ler mest av, opp­ly­ser Si­mon­sen.

"
Powered by Labrador CMS