Du er her

Trygdesvindel for 118 millioner

Fra januar til april ble det anmeldt trygdesvindel for 118 millioner kroner. Det er 23 millioner kroner mer enn samme tid i fjor.
Av Redaksjonen
Publisert 03.06.2016 05:02

Svindel av arbeidsavklaringspenger (AAP) og dagpenger topper statistikken med til sammen 459 anmeldte personer. Hittil i år er det anmeldt trygdesvindel for 86 millioner innen disse to stønadene. 

– Risikoen for å bli oppdaget er høy. Det er viktig at de som velger å svindle til seg stønader er klar over at kontrollene blir stadig bedre, sier fungerende Arbeids- og velferdsdirektør, Kjersti Monland. 

 Gir feil opplysninger til NAV

Svært mange av de anmeldte har gitt feil opplysninger til NAV om hvor mye de har jobbet. Så mange som 363 personer er anmeldt for å ha jobbet mer enn de har opplyst. De har dermed fått utbetalt stønad de ikke har hatt rett til. Hittil i 2015 dreier det seg om 55,4 millioner kroner.

– De aller fleste er ærlige, men for å opprettholde tilliten til velferdsordningene er det viktig å avdekke svindelsakene. Det skal bli vanskeligere å jukse til seg stønad, sier Monland.

Samarbeid med andre etater

Den største enkeltsaken gjelder svindel av nærmere to millioner kroner. Personen har jobbet svart og samtidig hevet arbeidsavklaringspenger og sykepenger fra NAV. Saken ble avdekket i samarbeid med politiet.  

I løpet av årets fire første måneder avdekket NAV trygdesvindel i kombinasjon med svart arbeid for til sammen 20 millioner kroner. Framover skal NAV samarbeide tettere med Skatteetaten, Arbeidstilsynet og politiet mot kriminalitet i arbeidslivet.

Faktaboks

Har du leder eller HR-ansvar? Hold deg faglig oppdatert med Personal og Ledelse

- Bestill abonnement

- Last ned enkeltsider eller utgaver av bladet

- Besøk oss på facebook

- Meld deg på vårt gratis nyhetsbrev