Du er her

Syk av støv

Bedrifter som sparer penger på renhold, betaler ofte ut disse pengene i sykdom. Da Örebro universitetssjukehus i Sverige testet åtte nyrengjorte kontormiljøer for støv, fant de så mange støvpartikler at det er helseskadelig.
Av kate@askmedia.no
Publisert 27.02.2007 12:09

Gardiner, stolseter og lysarmaturer fungerer som skjulte lagringsplasser for støv og skitt. Sykehuset kom til et nedslående resultat, melder nettstedet renholdsnytt.no

- Det finnes så mange støvpartikler at kontorene er å betegne som helseskadelige arbeidsplasser. Og de offentlige kontorene er like ille som de private, sier professor Göran Stridh til den svenske avisen Dagens Nyheter.

" Kontorstol og gardinerMens flater som gulv og dataskjermer blir gjort rene, får de verste støvbombene på kontoret være i fred.

- Kontorstolen er fæl. Den blir som regel aldri rengjort. Gardiner får sjelden eller aldri en omgang i vaskemaskinen. Lysarmaturer høyt oppe under taket får leve sitt eget liv, sier Stridh.

De mest støvrike delene av kontorarbeidsplassene befinner seg på mindre enn en armlengdes avstand fra de fleste, går det fram av studien, skriver Dagavisen.

Advarer mot renholdskuttTil Dagsavisen advarer forsker Knut Skulberg norske bedrifter mot å kutte i renholdskostnadene. Han har forsket på helseeffekter av støv på arbeidsplassen, og kom tidligere i år med en doktoravhandling som viste at riktig renhold kan redusere helseplager hos kontoransatte.

- Vi ser ikke det meste av støvet rundt oss, vi merker bare symptomene, påpeker han.

I en studie Skulberg har gjennomført, er det langt flere helseplager ved kontorarbeidsplasser som har rengjøring bare én gang i uken sammenlignet med dem som blir vasket to til fire ganger ukentlig.

Støv i blodetDe største partiklene fester seg i de øvre luftveiene, mens de nest største partiklene forsvinner ned i lungene. De minste partiklene kan komme ut i blodomløpet gjennom lungene.