Du er her

Mer enn tre nattevakter øker risikoen for svangerskapsforgiftning

Gravide som har mer enn tre nattevakter i strekk har større risiko for å få høyt blodtrykk og svangerskapsforgiftning.
Av Redaksjonen
Publisert 15.10.2018 11:02

Ny dansk forskning viser at gravide som jobber mer enn tre nattevakter i strekk har 41 prosent økt risiko for høyt blodtrykk og svangerskapsforgiftning i forhold til gravide som har færre nattevakter.

Undersøkelsen viser også at gravide med mindre enn en nattevakt i uken i gjennomsnitt, ikke har høyere risiko for høyere blodtrykk og svangerskapsforgiftning enn andre gravide, hvis de altså ikke på noe tidspunkt har mer enn tre nattevakter i strekk.

Undersøkelsen er et samarbeid mellom Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø og Bispebjerg Hospital, og undersøkelsen er gjennomført på 19 000 gravide med skiftende arbeidstider, det vil i denne undersøkelsen si sykepleiere, leger og andre sykehusansatte i offentlig sektor.

Risikoen øker ved overvekt. Svært overvektige har 4 -5 ganger så stor risiko for forhøyet blodtrykk og svangerskapsforgiftning hvis de har mer enn tre nattevakter i strekk. Det samme gjelder hvis de har mindre enn 28 timer mellom en nattevakt og neste vakt, uansett om det er nattevakt eller ikke.