Du er her

Matpakka er fortsatt nordmenns lunsjvinner

I Sverige og Finland spiser man lunsj på cafe, men i Norge og Danmark har folk flest med seg matpakke på jobben.
Av Redaksjonen
Publisert 13.05.2018 06:17

Kanskje er det ikke så uventet at 30,4 prosent av yrkesaktive i Sverige og 26,3 prosent i Finland spiser på restauranter og kafeer med kollegaer. Til sammenligning er det kun 19,8 prosent som gjør dette i Norge. Mer overraskende er det kanskje at kun 11,5 prosent av danskene som spiser jobblunsjen ute. Det viser en ny undersøkelse om matvaner i Norden, som er utarbeidet av forbruksforskningsinstituttet SIFO ved OsloMet (tidligere Høgskolen i Oslo og Akershus) i samarbeid med sosiologer i de andre nordiske landene.

En viktig forklaring er at svensker og finner er vant til å spise varm lunsj allerede fra skoletiden. Alle elever i grunnskolen har rett til et gratis skolemåltid daglig i Sverige og Finland, og det er ofte et varmt måltid, mens i Norge og Danmark er vi vant til matpakke helt fra skolealder.

I Norge og Danmark er det å spise ute noe man gjør på fritiden sammen med familie og venner. Men svensker og finner spiser også oftere uten på fritiden, sammenliknet med nordmenn og dansker. Flere personer i Sverige (44,4 prosent) og Finland (37,7 prosent) spiser ute to til tre ganger i måneden eller oftere sammenlignet med Danmark (18,4 prosent) og Norge (27,6 prosent).

 

Nøkkelord