Du er her

Ledere som søker samarbeid tjener på det

Er det skarpe albuer og konkurranseinstinkt som gir bedriftsledere suksess – eller er det andre egenskaper som gjør at de lykkes?
Av Redaksjonen
Publisert 01.08.2019 01:13

Administrerende direktører pleier å søke samarbeid og det tjener de på viser ny forskning fra økonomihøyskolen ved Lunds universitet i Sverige.  Forskningsresultatene ble publisert tidligere i år i tidsskriftet Experimental Economics.

Jerker Holm er professor i økonomi ved universitetet og en av dem som står bak studien.

- Det mest slående resultatet er at administrerende direktører ikke svarer som de "burde", i følge tidligere teorier. Vi ser også at de har økonomisk utbytte av å samarbeide og spille mindre aggressivt, sammenlignet med kontrollgruppen i studien, sier Jerker Holm i en pressemelding fra universitetet.

Eksperimentet er gjort ved at deltakerne, i dette tilfellet kinesiske bedriftsledere, har blitt utsatt for en rekke valg som medfører ulike konsekvenser og må bestemme seg for hvordan de vil oppføre seg i forskjellige fiktive scenarier.

– Det er veldig uvanlig å kunne gjennomføre slike spillteorieksperimenter med administrerende direktører. De er travle og vanskelige å få tak i, men denne gangen hadde vi et stort antall assistenter som iherdig hjalp til og oppsøkte lederne, sier Jerker Holm.

Dette er den første studien som bruker en tilfeldig valgt gruppe av administrerende direktører og sammenligner dem med en kontrollgruppe av sammenlignbare mennesker, der de tar beslutninger i flere strategiske spill eller eksperimenter. De 200 administrerende direktørene i mellomstore selskaper som deltok har alle sine base i Kina, nærmere bestemt i Yangtze-deltaet (inkludert Shanghai).

Har det betydning for resultatet at det er kinesiske bedriftsledere du har studert?

- Hvert land har sin egen kultur, og man bør alltid være forsiktig med å generalisere fra spesifikke studier. Samtidig gjør private gründere i Kina i de samme beslutningene som gründere tar i andre land. En fordel med å studere administrerende direktører i Kina er at de fleste er "ekte" gründere som ofte startet virksomheten selv i stedet for å arve den, for eksempel.

Alle deltakerne deltok i tre kamper - Prisoner's Dilemma, Chicken and Battle-of-Sexes. Lederne samarbeidet mer og når gevinstene ble beregnet var det betydelige forskjeller mellom gruppene. Administrerende direktører tjente mellom 11 og 44 prosent mer enn kontrollgruppen.

Det som overrasket forskerne var at administrerende direktører ikke presterte bedre enn kontrollgruppen ved å være mer rasjonelle eller egoistiske, men i stedet ved å samarbeide mer og være mindre aggressive.

Jerker Holm står bak studien sammen med professor Sonja Opper fra Lunds universitet og Victor Nee fra Cornell University.