Du er her

Kan ansatte nekte overtid i julestria?

Mange bedrifter har mye å gjøre i jula og under januarsalget. Mange butikker har dessuten ekstra lang åpningstid. Men hva gjør bedriften når den ansatte ikke vil jobbe mer?
Av Anonym
Publisert 21.12.2011 05:30

Hei!

Butikken vår har mye å gjøre nå i julestria og snart kommer salget i januar, der vi også har en del lengre åpningstider. Enkelte av våre ansatte har sagt at de vil ikke jobbe overtid. Har de lov til å nekte det, selv om det betyr at vi må stenge?

Advokat Jens Kristian Johansen.

Arbeidstakere kan nekte å utføre overtidsarbeid dersom de har det loven kaller ”vektige sosiale grunner” eller av helseårsaker. Dette kan være familieforhold, for eksempel om det er vanskelig å få barnepass, eller han er alene med barna, eller må ta seg av viktige oppdrag.

Det er ikke nok at medarbeideren har lyst på fri, eller vil se sportsarrangementer eller gå på konsert.

Men også når en ansatt uten slike grunner ber om det, skal de fritas. Men det gjelder ikke dersom bedriftens arbeid tar skade av å måtte utsettes. Det betyr at man må vurdere arbeidet opp mot frister, nødvendigheten, og andre viktige faktorer.

Du sier at de ansatte nekter. Det kan de i utgangspunktet ikke gjøre. Det hører til arbeidsgivers styringsrett å pålegge overtid, så lenge kravene til tid og kompensasjon følges. Dersom de ikke har vektige grunner nok, kan derfor overtid pålegges. Dette må arbeidstaker respektere.

Vårt råd er at dere drøfter dette med begge ansatte og forhører dere med hvilke grunner de har. Deretter bestemmes hvem som pålegges overtid, eller hvordan fordelingen av overtid skal skje.

Forklar hvorfor arbeidet ikke kan vente. Dersom det fremdeles ikke går an, kan en vurdere å gjøre som mange andre butikker, nemlig å leie inn midlertidig ansatte til salgsperiodene.

Les også: Hvor mye ekstra kan de ansatte jobbe.

" Har du spørsmål til vår nye spalte Ukens dilemma?Send en e-post til karine@askmedia.no eller sigurd.berg@grette.no

Svarene er levert av advokatfirmaet Grette, arbeidslivsavdeling. Grette er et fullfaglig forretningsjuridisk advokatfirma som blant annet har spesialisert seg i arbeidsrettslige spørsmål og er Ledernetts ekspertpanel i juridiske spørsmål. For mer informasjon: www.grette.no

__________________________________________


"

 

Bli kjent med fagbladet


Personal og Ledelse

Bestill et abonnement i dag! 

Papirutgaven kommer ut åtte ganger i året. I hvert nummer byr vi på masse spennende og praktisk fagstoff for ledere på alle nivåer.


Gjør som 40 000 andre lesere, hold deg oppdatert på:

" - Leder- og organisasjonsutvikling
- Rekruttering og utvelgelse
- Nedbemanning og permittering- Utvikling i arbeidsmarkedet

Bestill et abonnement her, eller last ned en PDF av siste nummer her.

"