Du er her

I dette yrket er du garantert jobb

Rekordmange søkte på optikerutdanning i fjor. Det skyldes at man har gode jobbmuligheter over hele landet, mener Norges Optikerforbund.
Av Redaksjonen
Publisert 08.04.2019 08:06

Søkertallene til optikerutdanningen er firedoblet siden 2012. I fjor ble det satt ny rekord, med 201 førsteprioritetssøkere til de 66 studieplassene på Kongsberg, ifølge en pressemelding fra Norges Optikerforbund. Dette er det eneste studiestedet for optikere i Norge, men man kan ta deler av studiet i utlandet.

– Det er en formidabel vekst, fra 55 søkere i 2012. Hovedårsaken til søker-boomen er gode jobbmuligheter og målrettet rekrutteringsarbeid, sier Per Kristian Knudsen, daglig leder i Norges Optikerforbund.

Studenter fra bachelorstudiet optometri er blant de som raskest får seg jobb, viser en tidligere undersøkelse blant studentene ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN). Et halvt år etter uteksaminering var 100 prosent i jobb.

– Optiker er et spennende og allsidig yrke i skjæringspunktet mellom helse og teknologi, med mye klinisk og praktisk arbeid, sier førsteamanuensis Ellen Svarverud ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN).

Med flere søkere øker kravene til gode karakterer for å komme inn. Snittkarakteren fra videregående skole har økt fra 3,65 i 2015 til 4,08 i 2018. Det er nå tre førsteprioritetssøkere per studieplass.

Selv om mange søker seg til yrket, er det fortsatt mangel på optikere i Norge.

– Befolkningen øker, og eldrebølgen skyller over oss. Det betyr at stadig flere bruker briller, og det vil bli behov for enda flere optikere i fremtiden, sier Per Kristian Knudsen.

– Vi har cirka 1500 yrkesaktive optikere i Norge, og ingen arbeidsledighet. Behovet for flere optikere er tydelig, og bransjen øker både i antall butikker og i omsetning. Optikeryrket gir deg en god og trygg jobb, også i fremtiden, sier Knudsen.

Nøkkelord