Du er her

Dagslys kan påvirke prestasjoner på jobben

God belysning er viktig for trivsel og resultater på arbeidsplassen.
Av Redaksjonen
Publisert 21.05.2019 15:33

Dagslys på arbeidsplassen kan ha betydning for helse og arbeidsprestasjoner, men det er behov for mer kunnskap om helseeffektene, ifølge en ny svensk forskningsrapport.

– De fleste foretrekker naturlig dagslys fra vinduer fremfor elektrisk lys. Nærhet til vinduer gjør oss mer opplagte. Vi ser hvilken tid det er på døgnet, skiftninger i årstidene, hva slags vær det er ute og det minsker følelsen av å være innestengt, og dette er helsefremmende. Derfor bør dagslys prioriteres på arbeidsplasser og elektriske alternativer bør tilbys som en sekundær løsning, sier Arne Lowden som er forsker ved Stressforskningsinstituttet ved Stockholms universitet i en pressemelding fra det svenske Arbetsmiljøverket.

På oppdrag fra Arbetsmiljøverket har han sammenstilt den forskningen som finnes om hvor mye dagslys som kreves på en arbeidsplass for at medarbeiderne skal ha det bra. Forskeren presiserer at han ikke har svaret. Så langt har ikke forskningen kommet. Man vet bare at belysningen har betydning for helsen, men ikke hvor mye lys som behøves eller hvordan kunstig lys påvirker helsen på lang sikt. Rapporten kan lastes ned fra Arbetsmiljøverkets hjemmesider.