Du er her

Bønder, lærere og ledere har høyt jobbengasjement

Mange har slitsomme og krevende jobber, men opplever at verdien av jobben de gjør veier tyngre enn arbeidsbelastningen.
Av Redaksjonen
Publisert 06.09.2019 09:32

Ifølge en pressemelding fra det finske Arbeidshelseinstituttet er lærere, ansatte i omsorgsyrker og jordbrukere ofte sterkt engasjert i arbeidet sitt, på tross av at det kan være både fysisk tung og utfordrende på flere måter. Også ledere har større jobbengasjement enn gjennomsnittet. Det fremgår av en studie gjennomført av Arbeidshelseinstituttet i samarbeid med det belgiske universitetet KU Leuven. Materialet baserer seg på den europeiske undersøkelsen om arbeidsvilkår og omfatter mer enn 35 000 ansatte i 30 land.

Hva er arbeidsengasjement?

Arbeidsengasjement innebærer en positiv følelse og motivasjonstilstand i jobben. En medarbeider som er engasjert i jobben ser frem til å gå på jobben om morgenen og opplever arbeidet som meningsfult og givende.

Engasjement i jobben kan ha en positiv sammenheng med arbeidstakernes helse og prestasjoner.

- Fra tidligere undersøkelser vet vi at ulike arbeids- og organisasjonsrelaterte faktorer, som for eksempel et uviklende og tilstrekkelig selvstendig arbeid, gode ledelse, feedback og et godt arbeidsmiljø er vesentlig for arbeidsengasjement, sier professor Jari Hakanen ved Arbeidshelseinstituttet.

Når man opplever at det man gjør har mening og betydning, kan dette føre til at man har høyt arbeidsengasjement på tross av krevende jobber.

- Nytten av å ha engasjerte ansatte er ubestridelig og derfor lønner det seg for virksomheter å fokusere på de faktorene i jobben som bidrar til å øke engasjementet, sier Hakanen.