Du er her

Arbeidsledighet fører til en betydelig forverring av livskvaliteten

Arbeidsledige lider i større grad av angst og depresjon enn yrkesaktive, viser ny svensk forskning.
Av Redaksjonen
Publisert 08.08.2019 01:13

Arbeidsledige mister helserelatert livskvalitet tilsvarende nesten et helt år hvert tiende år, sammenlignet med den som har jobb, viser ny forskning ved Umeå universitet i Sverige. En viktig forklaring på er at arbeidsledige lider mer av angst og depresjon enn de som jobber.

- Studien understreker hvilken gevinst det er for folkehelsen å redusere arbeidsledigheten, men  dessverre vektlegges helseaspektet i for liten grad når arbeidsledighet diskuteres, sier Fredrik Norström som er forsker ved Institutt for epidemiologi og global helse ved Umeå universitet, i en pressemelding fra universitetet.

Tidligere forskning viser også at arbeidsledige har dårligere helse enn yrkesaktive, for eksempel med økt forekomst av hjerteinfarkt, hjerneslag og selvmord.

Forskerne ved Umeå universitet gjennomførte en studie med fokus på helseeffektene av arbeidsledighet basert på selvvurderinger. Helseeffektene ble uttrykt i «helserelatert livskvalitet».

Resultatene viser at arbeidsledighet fører til en betydelig forverring på 9,6 prosent i helserelatert livskvalitet. Spesielt merkbar var sannsynligheten for å rammes av angst og depresjon. 24 prosent flere arbeidsledige enn yrkesaktive opplevde problemer med angst og depresjon

Studien er en del av prosjektet «Er en bedre folkehelse verdt prisen». Studien er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet BMC Public Health.